Jeden z karnawałowych przysmaków. Proste i szybkie w wykonaniu a do tego pyszne.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
750 g mąki + ew do podsypania, 500 g twarogu półtłustego (może być mielony ), 100 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka octu, 4 żółtka, tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu), kieliszek spirytusu , cukier puder do posypania
1.Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto - do momentu aż nie będzie się ono kleić do rąk ( w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawamy środek. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki.
2.W szerokim garnku roztapiamy smalec (do zimnego dodajemy spirytus aby oponki nie chłonęły nam tłuszczu) i dobrze go rozgrzewamy. Wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu np. na ręcznikach papierowych. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze