Oponki pomarańczowo-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży zrobić rozczyn połączyć z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
2.Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i za pomocą foremki lub szklanki wykrawać oponki.
3.Środek wykroić używając kieliszka.
4.Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę lub stolnicę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
5.Po wyrośnięciu smażyć oponki w głębokim oleju po kilka minut z każdej strony.
6.Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
7.Lukier:
Składniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
Komentarze