Oponki pomarańczowo-drożdżowe

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    1/2 paczki drożdży świeżych
    1 3/4 szklanki mleka (letniego)
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    pół łyżeczki soli
    60 g masła (roztopionego)
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    skórka otarta z 1 pomarańczy

    Lukier pomarańczowy:
    1 szklanka cukru pudru (przesianego)
    3 - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    skórka otarta z 1 pomarańczy

Oponki pomarańczowo-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn połączyć z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  • * 2. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i za pomocą foremki lub szklanki wykrawać oponki.
  • * 3. Środek wykroić używając kieliszka.
  • * 4. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę lub stolnicę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
  • * 5. Po wyrośnięciu smażyć oponki w głębokim oleju po kilka minut z każdej strony.
  • * 6. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
  • 7. Lukier:
    Składniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
  • * 8. Polukrować i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy