Oponki, obwarzanki, krążki

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Różnie je nazywamy ale wszystkich chodzi o to samo.. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 dag drożdży
    4 dag masła
    2 całe jajka
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 szklanka mleka
    mąka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki, obwarzanki, krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru. Zostawić do rozpuszczenia. Mleko podgrzać z masłem. Do jajek dodać rozgrzany tłuszcz z mlekiem. Następnie rozpuszczone w cukrze drożdże. Na koniec dodajemy mąkę do wygniecenia. Ciasto zagniatamy luźno i odstawiamy do wyrośnięcia na ok pół godziny.
  • wykrawanie 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na grubość 1-2 cm. Wykrawamy krążki szklanka a w środku dziurkę kieliszkiem.
  • gotowe krążki 3. Wykrawanie powtarzamy z resztą ciasta. Zużywamy również pozostałości z wykrawanych oponek.
  • oponki 4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować