Oponki karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

prosty przepis zawsze wyjdzie

  • 15 min

Składniki:

  • 500g mąki (użyłam tortowej)
    450g nie zmielonego twarogu
    2jajka
    łyżeczka sody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do oprószenia
    olej do głębokiego smażenia

Oponki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed smażeniem 1. 1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.

    2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę.

    3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

    4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki.

Porady

Zamiast cukru pudru możemy je polać lukrem

Komentarze

Podobne przepisy