1.
Drożdźowe rozetrzeć z żółtkami i cukrem tłuczkiem. Dodajemy ciepłe mleko make i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej. I wyrabiamy ciasto.
2.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę, do powolnego wyrośnięcia.
3.
Wyrośnięte ciasto obsypujemy mąką, przekładamy na stolnicę i delikatnie dociskamy, żeby się odgazowało. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm (można też grubiej, nawet na 3 cm - wtedy smażone oponki będą grubsze i bardziej pulchne).
4.
Wycinamy krążki z ciasta za pomocą dużej szklanki lub kubka. W środku każdego krążka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki.
5.
Smażymy na głębokim tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze