Oponki Drożdźowe

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od koleżanki

Wojty
  • 90min

Składniki

- 2 szkl. mąki
- 5 dkg drożdży
- 2 żółtka
-1/2 szkl. cukru
- 1 ciepła szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- cukier waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Oponki Drożdźowe

  • 1. Drożdźowe rozetrzeć z żółtkami i cukrem tłuczkiem. Dodajemy ciepłe mleko make i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej. I wyrabiamy ciasto.
  • 2. Odstawiamy ciasto pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę, do powolnego wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto obsypujemy mąką, przekładamy na stolnicę i delikatnie dociskamy, żeby się odgazowało. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm (można też grubiej, nawet na 3 cm - wtedy smażone oponki będą grubsze i bardziej pulchne).
  • 4. Wycinamy krążki z ciasta za pomocą dużej szklanki lub kubka. W środku każdego krążka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki.
  • 5. Smażymy na głębokim tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcioponkioponki drozdzowe

Komentarze

Podobne przepisy

Całuski - oponki serowe

Dodane przez: Klaudia0318

Oponki serowe

Moje ulubione ciastka z dzieciństwa...

image-20kk55d

Dodane przez: Magster

OPONKI

Lekkie, puszyste, polecam.

Oponki

Dodane przez: kuchareczka93

Oponki

Czy jest tu ktoś, kto ich nie lubi?...

image-014k03d

Dodane przez: KuchniaPoli

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe.

Oponki

Dodane przez: emalitowska

Oponki

Mój smak dzieciństwa.Bardzo smaczne,mięciutkie...

oponki

Dodane przez: Marcelina

Oponki

Pączki nie muszą ociekać tłuszczem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE