Oponki cydrowe

0 (0 ocen)

  • 22 min
  • Więcej niż 10 osób

Mięciutkie i puszyste, pachnące korzennymi przyprawami, w klimacie jesienno-zimowym…

  • 22 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    • 140g masła,
    • 70g cukru brązowego,
    • 40g cukru,
    • 2 jajka,
    • 230g mąki pszennej,
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki soli,
    • 2 łyżeczki cynamonu,
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • ½ łyżeczki kardamonu,
    • 180ml cydru jabłkowego,
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

    DODATKOWO:
    • 90g masła,
    • 100g cukru,
    • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pączki

Oponki cydrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę do donatów spryskujemy olejem lub smarujemy cienką warstwą roztopionego masła.
    W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Do drugiej miski wkładamy masło, dodajemy cukier, cukier brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy cydr i suche składniki. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
    Przygotowanym ciastem napełniamy wgłębienia w formie do ¾ wysokości. Oponki pieczemy około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy je z formy, gdy troszkę przestygną. Nie wyjmujemy ich od razu, bo będą zbyt miękkie i zaczną się rozpadać.
    Cukier mieszamy z cynamonem. Masło roztapiamy. Przy pomocy pędzelka smarujemy każdego donata cienką warstwą masła i obtaczamy w cynamonowym cukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować