Oponki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pączki nie muszą ociekać tłuszczem, wystarczy że dodamy do ciasta spirytusu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    4 jajka
    2 opakowania cukru wanilinowego
    10 dag drożdży
    2 szklanki mleka
    1,5 kieliszka spirytusu
    olej do smażenia

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki 1. Z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki należy przygotować zaczyn- o gęstości kwaśnej śmietany. Należy postawić go w ciepłym miejscu i poczekać aż wyrośnie.
    Do mąki dodać rozczyn, jajka, cukier, 2 łyżki oleju, spirytus i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie odrywało się od rąk należy odstawić je w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować na grubość 1cm - 1,5 cm i szklanka wykroić paczki. Kieliszkiem wykrawamy dziurki w pączkach. Paczki smażymy na rozgrzanym oleju.

Komentarze

Podobne przepisy