Oponki

  • wyświetlono: 257 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne i pulchne oponki twarogowe.

IMAG5432
  • 30 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

- 1/2 kg mąki
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kg twarogu np. trzykrotnie mielonego
- 1 łyżeczka sody
-1/2 szkl cukru
- 1/2 kostki margaryny
- łyżka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania przepisu:

Oponki

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść. Na stolnicy ciasto partiami lekko rozwałkować i wycinać kształty. Do głębszej patelni wlać olej i mocno rozgrzać. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć, przewracając co chwilę. Obsypać cukrem pudrem.

Porady

Oponki powinno wycinać się dużą szklanką i wtedy mamy duże opony i kółeczka, ale ta wersja była na życzenie dzieci, bo wolą same kulki :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oponki

Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE