Oponki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i pulchne oponki twarogowe.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki
    - 3 jajka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1/2 kg twarogu np. trzykrotnie mielonego
    - 1 łyżeczka sody
    -1/2 szkl cukru
    - 1/2 kostki margaryny
    - łyżka jogurtu naturalnego

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść. Na stolnicy ciasto partiami lekko rozwałkować i wycinać kształty. Do głębszej patelni wlać olej i mocno rozgrzać. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć, przewracając co chwilę. Obsypać cukrem pudrem.

Porady

Oponki powinno wycinać się dużą szklanką i wtedy mamy duże opony i kółeczka, ale ta wersja była na życzenie dzieci, bo wolą same kulki :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy