• 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne oponki z twarogiem, smażone na smalcu i oleju, posypane cukrem pudrem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kostki twarogu
    2 całe jajka + 2 żółtka
    3 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    3 łyżki śmietany 18%
    szczypta soli
    cukier puder
    kostka smalcu, 0,5l oleju- do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Oponki

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, śmietanę oraz sól miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i ponownie miksujemy a potem ugniatamy. Jeśli ciasto się klei dodajemy mąki i ugniatamy. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto, przykładamy szklankę i wykrajamy kółka, na środek kółka przykładamy kieliszek i wykrajamy małe kółko. W garnku roztapiamy smalec, dodajemy olej. Na gorący tłuszcz układamy oponki smażą się do 30sekund z jednej strony i do 30 sekund z drugiej strony. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować