1.Ser rozdrabniamy w miseczce ( ja to robię łyżką) dodajemy śmietanę, cukier, jajka. Na stolnicę wsypujemy mąkę (ok 1,5 szkl) wymieszaną z sodą, zagniatamy, dosypując stopniowo mąki, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Komentarze