oponki

0 (0 ocen)

  • 40 min

smak dzieciństwa, wspomnienie babcinej kuchni

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dkg sera białego
    0,5 szkl. cukru
    2 jajka
    0,5 szkl. śmietany
    0, 5 łyżeczki sody
    mąki, ile zabierze (ok 2 szkl. )

    Dodatkowo:
    tluszcz do smażenia-olej
    cukier puder do posypania

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozdrabniamy w miseczce ( ja to robię łyżką) dodajemy śmietanę, cukier, jajka. Na stolnicę wsypujemy mąkę (ok 1,5 szkl) wymieszaną z sodą, zagniatamy, dosypując stopniowo mąki, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
    Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
    Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy