Oponki

0 (0 ocen)

Mój smak dzieciństwa.Bardzo smaczne,mięciutkie i znikają jeszcze na ciepło.

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu(trzykrotnie mielonego)
    3 jaja
    3 łyżki gęstej śmietany 18 %
    3 łyżki cukru(można dać mniej)
    1 op.cukru waniliowego
    1 łyzeczka sody oczyszczonej
    3 szkl.mąki pszennej + do podsypywania

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Wszystkie składniki zagnieść(w razie potrzeby podsypywać mąką)
  • 2. Zagnieść na jednolitą masę
  • 3. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
  • ... 4. Wykrawać szklanką krążki,a następnie w środku wyciętych krążków wykroić mniejsze kółka np.kieliszkiem.Piec z obu stron na złoty kolor w głębokim tłuszczu,odsączyć na papierowym ręczniku
  • ... 5. posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy