oponki

0 (0 ocen)

Moja mama jest dla mnie wzorem.To właśnie od niej uczę się gotować i piec.

Składniki:

  • 125 g margaryny
    1,5 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    150 g twarogu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki
    szczypta soli
    cukier do obtaczania
    1 litr oleju do smażenia

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką margarynę , jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Masę przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm. Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki. Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania. W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane.
    Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy