Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem (zapusty). Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejsze potrawy to pączki, faworki (chrusty), oponki.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
1/2 kg mąki tortowej
1/2 margaryny
1/2 kg sera białego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
4 jaja
2 łyżki octu
1-2 litry oleju
1.Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ser zmielić. jaja ubijać z cukrem około 5 minut. Wszystkie składniki połączyć w misie. Przełożyć na stolnicę, podsypywać mąką tak aby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkować na grubość około 1 cm lub więcej. Wycinać kółka szklanką. Środki wyciąć małym kieliszkiem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć. Udekorować.
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
sczyta kwasku cytrynowego
otarta skórka z pomarańczy lub mandarynki
Łyżka lub dwie gorącej wody
Kwasek, cukier puder, skórkę i gorącą wodę połączyć ze sobą. W razie nieodpowiedniej konsystencji dodać cukru lub wody. Polewać oponki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze