Oponki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem (zapusty). Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejsze potrawy to pączki, faworki (chrusty), oponki.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki tortowej
    1/2 margaryny
    1/2 kg sera białego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szklanki cukru
    4 jaja
    2 łyżki octu
    1-2 litry oleju

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ser zmielić. jaja ubijać z cukrem około 5 minut. Wszystkie składniki połączyć w misie. Przełożyć na stolnicę, podsypywać mąką tak aby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkować na grubość około 1 cm lub więcej. Wycinać kółka szklanką. Środki wyciąć małym kieliszkiem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć. Udekorować.


    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    sczyta kwasku cytrynowego
    otarta skórka z pomarańczy lub mandarynki
    Łyżka lub dwie gorącej wody


    Kwasek, cukier puder, skórkę i gorącą wodę połączyć ze sobą. W razie nieodpowiedniej konsystencji dodać cukru lub wody. Polewać oponki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy