Oponki

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem (zapusty). Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejsze potrawy to pączki, faworki (chrusty), oponki.

IMG_20191026_080709
  • 8 porcje
  • 60min

Składniki

1/2 kg mąki tortowej
1/2 margaryny
1/2 kg sera białego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
4 jaja
2 łyżki octu
1-2 litry oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Oponki

  • 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ser zmielić. jaja ubijać z cukrem około 5 minut. Wszystkie składniki połączyć w misie. Przełożyć na stolnicę, podsypywać mąką tak aby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkować na grubość około 1 cm lub więcej. Wycinać kółka szklanką. Środki wyciąć małym kieliszkiem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć. Udekorować.


    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    sczyta kwasku cytrynowego
    otarta skórka z pomarańczy lub mandarynki
    Łyżka lub dwie gorącej wody


    Kwasek, cukier puder, skórkę i gorącą wodę połączyć ze sobą. W razie nieodpowiedniej konsystencji dodać cukru lub wody. Polewać oponki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oponki

Komentarze

Podobne przepisy

Oponki drożdżowe

Dodane przez: dragonik7

Oponki drożdżowe

Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek...

Oponki z białym serem

Dodane przez: Ciasta Moniki

Oponki z białym serem

Pyszne i proste w przygotowaniu...

Oponki z ciasta francuskiego.

Dodane przez: joanna1974

Oponki z ciasta francuskiego

Oponki z ciasta francuskiego ?...

oponki serowe na drożdżach

Dodane przez: klementynka

oponki serowe na drożdżach

Oponki zwane u nas są po prostu...

ptysiowe oponki

Dodane przez: AnnaKoziel

Ptysiowe oponki

Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie,...

OPONKI DROŻDŻOWE Z PIEKARNIKA

Dodane przez: Barbara Ornat

OPONKI DROŻDŻOWE Z PIEKARNIKA

Szybkie i smaczne oponki -bez smażenia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE