Opieńki marynowane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dopiero 23 lata, ale gotuję często dla całej mojej rodziny, składającej się z 5 osób.

Składniki:

  • ● 1 kg grzybów opieniek
    ● 50 dag cebuli
    ● szczypta kwasku cytrynowego
    Zalewa:
    ● 1 szklanka wody
    ● 4 łyżki przecieru pomidorowego
    ● 4 łyżki oleju
    ● 2 łyżki miodu
    ● 1 łyżeczka soli
    ● 5 łyżek octu

Opieńki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy
    i gotujemy 15 minut
    w osolonej wodzie, pod koniec
    gotowania dodajemy
    szczyptę kwasku cytrynowego.
    Cebule drobno siekamy.
  • 2. Składniki zalewy zagotowujemy.
    Ugotowane grzyby
    wrzucamy do zalewy, dokładnie
    mieszamy, na koniec dodajemy
    cebulę. Przekładamy
    do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy
    30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy