Opiekana rybka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepisu nauczyła mnie moja mama, teraz ja przekazuję go całej rodzinie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,2 kg mrożonych filetów z mintaja
    mąka
    2 jajka
    bułka tarta
    margaryna do smażenia

    Zalewa:

    8 szklanek wody
    ok 2 szklanki octu
    6 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    2 łyżki maggi
    2 duże cebule pokrojone w piórka
    pieprz czarny
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    2 ząbki czosnku

Opiekana rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ryby 1. Rozmrożone filety z mintaja kroimy na kawałki, obtaczamy w mące następnie w jajku doprawionym solą i maggi, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron.
  • Zalewa 2. Przygotowujemy zalewę z octu, wody, cukru, cebuli, soli i maggi. Zagotowujemy dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprz, listek laurowy i rozgniecione ząbki czosnku. Razem gotujemy około 5 min. Studzimy.
  • 3. Usmażone i ostudzone filety wkładamy do zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.

Komentarze

Podobne przepisy