200 g gorzkiej czekolady
150 g masła
115 ml mleka
150 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżeczki żelatyny w proszku
3 łyżki cukru
250 g serka mascarpone, schłodzonego
200 g śmietanki kokosowej (lub gęstej części z odstanego dobę w lodówce mleka kokosowego)
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
świeże maliny do dekoracji (niekoniecznie)
Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
W garnuszku podgrzać mleko oraz masło. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się składników i ich połączenia. Przestudzić.
Jajka, cukier, wanilię ubić na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180° przez około 35-40 minut. Po wyjęciu ciasto opadnie, najwięcej na środku. Wystudzić.
2.Frużelina malinowa:
Łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku zagotować maliny z cukrem, zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących malin i wymieszać do jej rozpuszczenia.
3.Krem kokosowy:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Podgrzać, mieszając, do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
Mascarpone, śmietankę, cukier puder ubić do momentu uzyskania sztywnego kremu.
Żelatynę dodać do kremu kokosowego, stopniowo, najpierw dodając odrobinę kremu do żelatyny, by po dodaniu do całości kremu nie zrobiły się grudki. Dokładnie zmiksować.
4.Wykonanie:
Na wystudzone ciasto wyłożyć frużelinę malinową, a na nią krem kokosowy. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia kremu (2-3 godziny). Oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować malinami.
Porady
Zamiast śmietanki kokosowej można też użyć śmietanki kremówki 30%.
Tak, to ciasto nie potrzebuje mąki :)
Komentarze