Onigiri

4.5 (149 ocen)

Japońskie kanapki ryżowe :)

Składniki:

  • 250 g ryżu do sushi
    3 łyżki octu ryżowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    4 arkusze sprasowanych wodorostów nori
    1 puszka tuńczyka w kawałkach
    1 ogórek
    szczypiorek
    1 filet z kurczaka
    po łyżce octu ryżowego, sosu sojowego, sosu teryiaki i sosu do dań z woka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Przekąski

Onigiri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w 2,5 szkl wody. Ocet, sól i cukier podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z ryżem. Wystudzić.
    Fileta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z sosami. Przełożyć do rondelka i podsmażyć.
    Ogórka obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
    Wystudzony ryż formować w rękach lub przy pomocy wykrawaczy do potraw. Ja użyłam pierścienia do formowania okrągłych onigiri z kurczakiem w środku. Całość zlepiłam paskami nori. Trójkątne z tuńczykiem, ogórkiem i szczypiorkiem formowałam w rękach. Na zwilżoną dłoń nakładałam ryż, rozpłaszczałam, na to nadzienie i jeszcze trochę ryżu. Całość trzeba dokładnie zlepić, ułożyć na połówce arkusza nori, uformować trójkąt i zwinąć.
    Podawać z sosem sojowym lub sosem teryiaki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować