1.Ryż ugotować w 2,5 szkl wody. Ocet, sól i cukier podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z ryżem. Wystudzić.
Fileta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z sosami. Przełożyć do rondelka i podsmażyć.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
Wystudzony ryż formować w rękach lub przy pomocy wykrawaczy do potraw. Ja użyłam pierścienia do formowania okrągłych onigiri z kurczakiem w środku. Całość zlepiłam paskami nori. Trójkątne z tuńczykiem, ogórkiem i szczypiorkiem formowałam w rękach. Na zwilżoną dłoń nakładałam ryż, rozpłaszczałam, na to nadzienie i jeszcze trochę ryżu. Całość trzeba dokładnie zlepić, ułożyć na połówce arkusza nori, uformować trójkąt i zwinąć.
Podawać z sosem sojowym lub sosem teryiaki. Smacznego :)
Komentarze