Omlety ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzina docenia moje kulinarne umiejętności.

Składniki:

  • 60 dag śliwek węgierek
    6 jajek
    2 łyżki cynamonu
    200 ml rumu
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 op. cukru cynamonowego
    6 tabletek słodziku lub 5 dag cukru
    5 łyżeczek masła
    przyprawa korzenna

Omlety ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy. Zalewamy szklanką gorącej wody. Dodajemy łyżkę cynamonu, cukry cynamonowe i słodzik. Doprawiamy szczyptą przyprawy korzennej. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu. Wyjmujemy śliwki.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z rumem i wlewamy do kompotu, mieszając. Gotujemy kilka minut, aż kompot lekko zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Żółtka ucieramy na puch (możemy odrobinę dosłodzić). Białka ubijamy na
    sztywno i delikatnie mieszamy z żółtkami. Smażymy 4 omlety (każdy na łyżeczce masła) z obu stron na złoto.
  • 4. Omlety przekładamy do natłuszczonej resztą masła formy. Zapiekamy na złotobrązowo w 180 °C. Wykładamy na ogrzane talerze, nakładamy śliwki, składamy na pół i posypujemy resztą cynamonu. Osobno podajemy kompot.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy