Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Mega Omlecikowa Wyżera :D 5 minut robisz, 5 minut pieczesz i 5 minut i ich nie ma ;-) ja nazwałabym je "rozpustna chwilówka" z racji tego jak szybko znikają :D łapcie się za mąkę :)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    0,5 szkl cukru
    1/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku
    1 lyżka octu
    2 łyżki oleju

    Masa:
    op śmietany 30%
    op mascarpone (opcjonalnie)
    cukier puder (wg uznania)
    ulubiony dzem

Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odpalamy piekarnik, temp 180 *!! Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy pomalutku cukier, potem dodajemy pojedynczo żółtka, ocet i olej. Delikatnie mieszając na najmniejszych obrotach dosypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem. Na papier nakładamy ciasto łyżką w formie owalnej, pieczemy 5 minut, grzałki góra dół. Składamy kiedy są jeszcze ciepłe, smarujemy ulubionym dżemem i śmietaną 30% zmiksowaną z cukrem pudrem i mascarpone (opcjonajlnie) w proporcjach przez siebie lubianych ;-)

Porady

Proponuję zrobić z 2 porcji :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy