Omlet zielony, czyli z natką pietruszki smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyparzone jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Następnie dodajemy mleko i intensywnie mieszamy rózgą. Przyprawiamy, solą i pieprzem, dodajemy mąkę, ponownie mieszamy rózgą, do momentu, aż powstanie nam gładka, masa. Wrzucamy posiekaną pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Przelewamy ciasto na patelnie (u mnie sr.27cm) i smażymy na wolnym ogniu. Gdy masa się " zetnie" możemy śmiało przewrócić na drugą stronę.
Gdy omlet "dochodzi":
Kroimy pomidora w półplasterki. Usmażony omlet przekładamy na talerz, na połówce kładziemy pokrojonego pomidora (w tym momencie możemy dodatkowo doprawić pomidora,mnie wystarcza w takiej formie jak jest)przykrywamy drugą połową omleta. Podajemy.
Komentarze