Omlet zielony, czyli z natką pietruszki smażony

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Niedziela, rano można dłużej pospać. Zrobiłam na śniadanie omlety, do tego ulubione dodatki, mój był z pietruchą i pomidorkiem;)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 1.5 łyżki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - pomidor: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka

Omlet zielony, czyli z natką pietruszki smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet - smażenie 1. Wyparzone jajka wbijamy do miski i rozkłócamy. Następnie dodajemy mleko i intensywnie mieszamy rózgą. Przyprawiamy, solą i pieprzem, dodajemy mąkę, ponownie mieszamy rózgą, do momentu, aż powstanie nam gładka, masa. Wrzucamy posiekaną pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Przelewamy ciasto na patelnie (u mnie sr.27cm) i smażymy na wolnym ogniu. Gdy masa się " zetnie" możemy śmiało przewrócić na drugą stronę.
    Gdy omlet "dochodzi":
    Kroimy pomidora w półplasterki. Usmażony omlet przekładamy na talerz, na połówce kładziemy pokrojonego pomidora (w tym momencie możemy dodatkowo doprawić pomidora,mnie wystarcza w takiej formie jak jest)przykrywamy drugą połową omleta. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy