Omlet ze szpinakiem i czosnkiem

0 (0 ocen)

Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Nie trzeba w nie wkładać dużo pracy, a efekt jest bardzo zaskakujący, co najważniejsze mamy szybkie śniadanie na ciepło.

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki mleka
    Świeży szpinak (2-3 garście)
    2-3 ząbki czosnku
    Pół cebuli
    Sól, pieprz
    Masło

Omlet ze szpinakiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy cebula się przyrumieni, dodajemy szpinak, podsmażamy, doprawiamy do smaku i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 2. Jajka wbijamy do miski. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy trzepaczką. Ubijamy masę jajeczną aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Im lepiej rozbite jajka, tym lepszy omlet. solimy i pieprzymy do smaku.
  • 3. Jajeczną masą zalewamy usmażony szpinak. Patelnie przykrywamy i na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż wierzch będzie ścięty, a spód się zarumieni.

Porady

Można użyć mrożonego szpinaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy