REKLAMA

Omlet ze szparagami, pomidorami i szynką szwarcwaldzka

wyświetlono: 219 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

U mnie ostatnio na śniadanie królują omlety. Dzisiaj propozycja na kolejny z nich. Pyszny, puszysty, biszkoptowy omlet z zielonymi szparagami, pomidorkami z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej i parmezanu to rewelacyjny pomysł np. na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie. Składniki idealnie się ze sobą komponują i uzupełniają. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu.

opublikowany: 07.05.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 2 min

Składniki:

  • 2 duże lub 3 mniejsze jajka,
    1 łyżka mleka,
    1 łyżka startego parmezanu,
    1-2 plastry szynki szwarcwaldzkiej ( lub innej podobnej)
    4-5 szt. szparagów zielonych,
    4-5 małych pomidorków,
    olej rzepakowy
    sól, pieprz do smaku,
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 7 minut. Pomidorki kroimy na pół. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.
    Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i mąką. Gdy białka będą już ubite dodajemy żółtka cały czas delikatnie ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy starty parmezan, delikatnie mieszamy. Gotową masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, układamy na niej pokrojone szparagi, pomidorki, kawałki szynki, możemy przyprawić odrobiną pieprzu i ewentualnie solą jeśli lubimy bardziej słone potrawy ( ja nie dawała). Jak się zapiecze z jednej strony, przewracamy delikatnie na drugą stronę pomagając sobie drugą nagrzaną patelnią. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE