Omlet ze szparagami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Lekki pomysł na śniadanie, zapraszam!

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 łodygi szparagów zielonych
    Garść młodych listków szpinaku
    1 łyżki siekanej natki
    25 g sera żółtego
    4 jajka
    Sól, pieprz do smaku
    Szczypta płatków chili
    2 łyżki oleju

Omlet ze szparagami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce i pokroić w cienkie plasterki. Na małej patelni rozgrzać olej i wrzucić szparagi. Podsmażyć 2 minuty, dodać 1/2szklanki wody i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 2. Gdy to nastąpi dodać posiekany szpinak i natkę. Zetrzeć ser na drobnych oczkach i dodać do miski wraz z przyprawami. W drugiej misce roztrzepać jajka na puszystą masę. Dodać do warzyw i delikatnie wymieszać.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzać olej ( na małej mocy palnika) i wylać masę jajeczną. Przykryć duża pokrywką i zostawić aż omlet się zetnie.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy