OMLET ZE ŚWIEŻYMI JAGODAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Czy w tym sezonie fioletowy jest w modzie??
Mam nadzieję, ponieważ zjedzenie dania z poniższego przepisu gwarantuje uzyskanie naturalnego, słodkiego i trwałego (do pierwszego umycia zębów) uśmiechu w pięknym odcieniu fioletu :)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    3 pełne łyżki cukru
    2 łyżki oleju + troszkę na patelnię do smażenia
    1/2 szklanki mleka 3,2%
    5 pełnych łyżek mąki tortowej
    szczypta sody oczyszczonej
    szklanka świeżych jagód (u mnie na oko, ale na pewno więcej niż szklanka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet

Omlet ze świeżymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier.
    Żółtka wymieszać z olejem, mlekiem a następnie połączyć z ubitą wcześniej pianą.
    Do tej masy dodać mąkę oraz sodę a całość delikatnie wymieszać.

    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju a następnie dynamicznym ruchem wlać ciasto. Patelnię natychmiast przykryć. Smażyć na maleńkim ogniu (u mnie najmniejszy palnik ustawiony na minimum) przez około 3-5 minut aby ciasto lekko podsmażyło się od spodu uniemożliwiając owocom spłynięcie na dno. Po tym czasie na ciasto wysypać jagody. Przykryć i smażyć nadal na małym ogniu przez 25-30 minut. Na 2 stronę omlet przewrócić pod sam koniec i tylko na chwilkę aby owoce się rozprażyły na gorącej patelni.
    Omlet można podać ze śmietaną, polewą czekoladową lub posypany cukrem pudrem.
    U mnie "na sucho" bez dodatków- taki smakuje mi najbardziej!!! Mmmmmmm...pychota :)
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować