Nigdy nie lubiłam tradycyjnie smażyć omletów, bo wiecznie coś mi tam przywierało, przypiekało się i zwykle lądowało na talerzu w postaci aromatycznej brei. Wpadłam dziś na pomysł, by tego omleta po prostu zapiec. Wyszło przepysznie!
30 min
Składniki:
6 jajek
pół małego pomidora
garść świeżego szpinaku baby
ząbek czosnku
pół małej cebuli
masło do wysmarowania formy
pół kuli mozzarelli
sól, pieprz
Omlet zapiekany z pomidorami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepujemy w miseczce wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Pomidory drobno kroimy, podobnie szpinak i cebulę. Całość mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w dużą kostkę mozzarellę. "Ciasto" wylewamy do dokładnie wysmarowanej masłem formy i zapiekamy na środkowej półce w temperaturze 220*C do ścięcia (ok. 10-15 minut - trzeba kontrolować).
Komentarze