Omlet zapiekany z pomidorami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nigdy nie lubiłam tradycyjnie smażyć omletów, bo wiecznie coś mi tam przywierało, przypiekało się i zwykle lądowało na talerzu w postaci aromatycznej brei. Wpadłam dziś na pomysł, by tego omleta po prostu zapiec. Wyszło przepysznie!

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    pół małego pomidora
    garść świeżego szpinaku baby
    ząbek czosnku
    pół małej cebuli
    masło do wysmarowania formy
    pół kuli mozzarelli
    sól, pieprz

Omlet zapiekany z pomidorami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepujemy w miseczce wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Pomidory drobno kroimy, podobnie szpinak i cebulę. Całość mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w dużą kostkę mozzarellę. "Ciasto" wylewamy do dokładnie wysmarowanej masłem formy i zapiekamy na środkowej półce w temperaturze 220*C do ścięcia (ok. 10-15 minut - trzeba kontrolować).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy