Omlet z ziołami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację, omlet z ziołami, z startym ciągnącym się parmezanem to pyszny posiłek na bardzo sytą kolację. Omlet wyszedł smaczny, puszysty, a ciągnący się ze w środka parmezan to coś co lubi najbardziej.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 4,
    śmietana 18 % 2 łyżki ,
    posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
    posiekana cebulka zielona 1 łyżka,
    posiekany koperek 1/2 łyżki,
    posiekany świeży cząber 1 łyżeczka,
    posiekana bazylia 1 łyżeczka,
    zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
    sól do do smaku,
    pieprz ziołowy do smaku,
    łyżka margaryny,
    parmezan starty 2 łyżki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Omlet

Omlet z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na niezbyt sztywną pianę. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem ziołowym. Na patelni o średnicy 23 cm rozpuścić margarynę, wlać żółtka, po lekkim stężeniu włożyć na nie ubite białka. Smażyć na dużym ogniu 3 minuty mieszając widelcem lekko wierzch omletu, ale nie dotykając dna patelni.
    Usmażony omlet posypać parmezanem, a gdy się rozpuści - stopi posypać ziołami. Złożyć na pół i przełożyć na podgrzany gorący talerz. Ozdobić posiekanymi ziołami.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Smażenie Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować