Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację, omlet z ziołami, z startym ciągnącym się parmezanem to pyszny posiłek na bardzo sytą kolację. Omlet wyszedł smaczny, puszysty, a ciągnący się ze w środka parmezan to coś co lubi najbardziej.
Omlet z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na niezbyt sztywną pianę. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem ziołowym. Na patelni o średnicy 23 cm rozpuścić margarynę, wlać żółtka, po lekkim stężeniu włożyć na nie ubite białka. Smażyć na dużym ogniu 3 minuty mieszając widelcem lekko wierzch omletu, ale nie dotykając dna patelni.
Usmażony omlet posypać parmezanem, a gdy się rozpuści - stopi posypać ziołami. Złożyć na pół i przełożyć na podgrzany gorący talerz. Ozdobić posiekanymi ziołami.
Komentarze