Omlet z ziemniakami to szybki pomysł na obiad. Dostałam lekko przerośniętą cukinię i postanowiłam ją dodać do omletu. Dodatek szałwii i rozmarynu wspaniale aromatyzuje danie.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
8 jaj z wolnego wybiegu
6-8 sztuk ziemniaków
1/2 dużej cukinii lub mała
cebula 1 sztuka
czosnek 1-2 ząbki
sól i pieprz do smaku
świeża lub suszona szałwia ( kilka listków lub 1 łyżeczka suszonej)
gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
olej do smażenia
Omlet z ziemniakami, cukinią, szałwią i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki. Zalej wrzącą wodą i gotuj ok 10 minut. Odcedź.
Cukinię (jeśli jest duża) obierz, wytnij gniazdo nasienne i przekrój na pół. Jeśli używasz małej cukinii potnij w plasterki. Obierz cebulę i potnij w piórka.
2.Podsmaż cukinię, z cebulą doprawiając posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
3.Odcedzone ziemniaki podsmaż na oleju na rumiano. Dodaj wcześniej podsmażoną cukinię z cebulą. Do miski wbij jajka i dobrze wymieszaj widelcem. Wlej do warzyw, wymieszaj. Na wierzch ułóż zioła. Dopraw pieprzem. Smaż na małym ogniu. Kiedy się zetnie przewróć na drugą stronę przy pomocy talerza, lub włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. na ok, 10 minut.
4.Przełóż na talerz i nakładaj porcję.
Smaczny także na zimno.
Smacznego
Komentarze