Omlet z wątróbką drobiową

0 (0 ocen)

  • 15 min

Klasyczny francuski omlet z dodatkiem usmażonej wątróbki i żółtego sera. Doprawiony świeżo zmielonym pieprzem.Szybki, lekki a mimo to pełnowartościowy posiłek - w sam raz na rozpoczęcie długiego dnia!

  • 15 min

Składniki:

  • Omlet:
    2 jajka
    2 łyżki masła
    1 łyżka zimnej wody
    sól
    świeżo zmielony pieprz

    Dodatki:
    5 dag wątróbki drobiowej
    plasterek ulubionego sera żółtego(opcjonalnie)
    2 łyżki masła
    pieprz cytrynowy
    maggi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Omlet Przystawki

Omlet z wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dodatki: Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć ewentualne błonki i pokroić na mniejsze kawałeczki około 2 cm. Delikatnie oprószyć pieprzem i skropić maggi.
    Na małej patelni rozgrzać masło i włożyć wątróbkę, smażyć po około 2 minuty z każdej strony.
  • 2. Omlet: Jaja dobrze ubić trzepaczką, dodać wodę, sól i pieprz. Suchą patelnię teflonową rozgrzać na małym ogniu, po czym zwiększyć płomień i rozpuścić masło - ale nie rumienić! Kiedy masło zacznie skwierczeć wyłożyć połowę wcześniej przygotowanej wątróbki i wlać masę jajeczną. Smażyć na dużym ogniu - do momentu, aż brzegi omletu się zetną. W międzyczasie omlet podważać łopatką by płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni i sukcesywnie się ścinała.
  • 3. Kiedy masa jajeczna będzie już prawie całkowicie ścięta, na jednej połowie rozłożyć resztę wątróbki i pokrojony na mniejsze kawałeczki ser. Smażyć jeszcze około 30 - 60 sekund do momentu, aż ser się rozpuści.
    Omlet zsunąć z patelni, gdy połowa z serem i wątróbką będzie już na talerzu energicznym ruchem patelni przykryć ją drugą połową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować