Klasyczny francuski omlet z dodatkiem usmażonej wątróbki i żółtego sera. Doprawiony świeżo zmielonym pieprzem.Szybki, lekki a mimo to pełnowartościowy posiłek - w sam raz na rozpoczęcie długiego dnia!
Omlet z wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dodatki: Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć ewentualne błonki i pokroić na mniejsze kawałeczki około 2 cm. Delikatnie oprószyć pieprzem i skropić maggi.
Na małej patelni rozgrzać masło i włożyć wątróbkę, smażyć po około 2 minuty z każdej strony.
2.Omlet: Jaja dobrze ubić trzepaczką, dodać wodę, sól i pieprz. Suchą patelnię teflonową rozgrzać na małym ogniu, po czym zwiększyć płomień i rozpuścić masło - ale nie rumienić! Kiedy masło zacznie skwierczeć wyłożyć połowę wcześniej przygotowanej wątróbki i wlać masę jajeczną. Smażyć na dużym ogniu - do momentu, aż brzegi omletu się zetną. W międzyczasie omlet podważać łopatką by płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni i sukcesywnie się ścinała.
3.Kiedy masa jajeczna będzie już prawie całkowicie ścięta, na jednej połowie rozłożyć resztę wątróbki i pokrojony na mniejsze kawałeczki ser. Smażyć jeszcze około 30 - 60 sekund do momentu, aż ser się rozpuści.
Omlet zsunąć z patelni, gdy połowa z serem i wątróbką będzie już na talerzu energicznym ruchem patelni przykryć ją drugą połową.
Komentarze