Omlet z warzywami i sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos holenderski < przygotowujemy w kąpieli wodnej
zagotować wodę w garnku ułożyć na nim miskę dodać żółtka i ucierać na małym /średnim ogniu ,dodawać stopniowo wcześniej rozpuszczone masło ,mieszać energicznie sos nie może się zważyć powinien być aksamitny ,bez grudek .
2.Omlet > mleko rozmieszać z mąką dodać jajka i dokładnie rozbełtać ,przyprawić ,Rozgrzaną patelnię posmarować tłuszczem i wylać masę jajeczną ,przykryć pokrywką ,zmniejszyć ogień ,gdy omlet się już zetnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze pół minuty.
3.Warzywa mrożonka > Wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli i odrobiny cukru , gotować od momentu zagotowania nie dłużej niż pół minuty ,wtedy warzywa pozostaną al,dente, następnie odcedzić.
4.Ugotowane warzywa wykładamy na połówce omleta ,przykryć drugą częścią i polać sosem holenderskim ,można dodatkowo posypać ulubionymi ziołami.
Komentarze