Omlet z warzywami i sosem holenderskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Świetna zdrowa opcja na obiad czy kolację .

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Mieszanka warzyw brokuł,marchew,kalafior (tu mrożone)
    Na omlet
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka mąki
    sól pieprz

    sos hlenderski
    3 żółtka
    100 gram masła
    łyżka soku z cytryny
    sól i biały pieprz

Omlet z warzywami i sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos holenderski < przygotowujemy w kąpieli wodnej
    zagotować wodę w garnku ułożyć na nim miskę dodać żółtka i ucierać na małym /średnim ogniu ,dodawać stopniowo wcześniej rozpuszczone masło ,mieszać energicznie sos nie może się zważyć powinien być aksamitny ,bez grudek .
  • 2. Omlet > mleko rozmieszać z mąką dodać jajka i dokładnie rozbełtać ,przyprawić ,Rozgrzaną patelnię posmarować tłuszczem i wylać masę jajeczną ,przykryć pokrywką ,zmniejszyć ogień ,gdy omlet się już zetnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze pół minuty.
  • 3. Warzywa mrożonka > Wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli i odrobiny cukru , gotować od momentu zagotowania nie dłużej niż pół minuty ,wtedy warzywa pozostaną al,dente, następnie odcedzić.
  • 4. Ugotowane warzywa wykładamy na połówce omleta ,przykryć drugą częścią i polać sosem holenderskim ,można dodatkowo posypać ulubionymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy