Omlet z warzywami

4.49 (188 ocen)

  • 15 min

Jajka, wędlina, świeże warzywa połączone w pysznym omlecie to idealne danie śniadaniowe. Jest zdrowe i smaczne, a balansowanie dodatkami sprawi, że każdy może dostosować je do swoich gustów smakowych.

  • 15 min

Składniki:

  • ½ cebuli
    2 łodygi selera naciowego
    garść mrożonego groszku
    ½ czerwonej cebuli
    kilka plasterków wędliny lub boczku
    sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
    łyżka masła klarowanego
    2 jajka
    łyżka maki
    łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Jajko

Omlet z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z warzywami 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebulę, seler naciowy, szynkę i paprykę kroimy w malutka kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy wędlinę i chwile razem przesmażamy. Jako ostatnie dodajemy warzywa: paprykę, seler naciowy i groszek. Doprawiamy do maku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Przesmażamy razem aż warzywa zmiękną.
  • Omlet z warzywami 2. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i ubijamy trzepaczką ze szczypta soli. Masa powinna być dobrze napowietrzona i puszysta. Dodajemy łyżkę maki i mleka. Łączymy z jajkami.
  • Omlet z warzywami 3. Masę jajeczna wlewamy na patelnie z warzywami. Kiedy jajka od spodu się zetną przykrywamy patelnie talerzem i szybkim ruchem obracamy patelnię.
  • Omlet z warzywami 4. Omlet zsuwamy z talerza ponownie na patelnie aż do ścięcia jajka z drugiej strony. Serwujemy z świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować