Jajka, wędlina, świeże warzywa połączone w pysznym omlecie to idealne danie śniadaniowe. Jest zdrowe i smaczne, a balansowanie dodatkami sprawi, że każdy może dostosować je do swoich gustów smakowych.
15 min
Składniki:
½ cebuli
2 łodygi selera naciowego
garść mrożonego groszku
½ czerwonej cebuli
kilka plasterków wędliny lub boczku
sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
łyżka masła klarowanego
2 jajka
łyżka maki
łyżka mleka
Omlet z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebulę, seler naciowy, szynkę i paprykę kroimy w malutka kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy wędlinę i chwile razem przesmażamy. Jako ostatnie dodajemy warzywa: paprykę, seler naciowy i groszek. Doprawiamy do maku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Przesmażamy razem aż warzywa zmiękną.
2.Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i ubijamy trzepaczką ze szczypta soli. Masa powinna być dobrze napowietrzona i puszysta. Dodajemy łyżkę maki i mleka. Łączymy z jajkami.
3.Masę jajeczna wlewamy na patelnie z warzywami. Kiedy jajka od spodu się zetną przykrywamy patelnie talerzem i szybkim ruchem obracamy patelnię.
4.Omlet zsuwamy z talerza ponownie na patelnie aż do ścięcia jajka z drugiej strony. Serwujemy z świeżym pieczywem.
Komentarze