4 jajka
4 łyżki mąki
soli
pieprz czarny mielony
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
2 pomidory
duża garść startego lub pokrojonego w paski sera żółtego
cebula
4 plasterki szynki
pół małej papryki zielonej
oliwa z oliwek
Omlet z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Przesiewamy 4 łyżki mąki i proszek do pieczenia do miski z jajkami i dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem i solą (do smaku). Warzywa i szynkę kroimy w miarę możliwości cienkie/wąskie paski/plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wylewamy ½ ciasta. Warzywa, ser i szynkę układamy szczodrze na surowym cieście (zostawiamy kilka plasterków pomidora i trochę sera) i zalewamy resztą ciasta. Po ostrożnym odwróceniu omleta na drugą stronę na usmażonym cieście układamy ser i pomidory. Smażymy surową stronę do rumianości.
Komentarze