(na 1 porcję)
2 spore pieczarki
1/4 strąka czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
2-3 suszone pomidory w oleju
1/4 małej cukinii
2 średniej wielkości jaja
2 płaskie łyżki mąki pszennej
3 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Omlet z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyte i obrane pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do zarumienionych pieczarek dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i cukinię. Całość smażyć ok.5min. Rozłożyć równomiernie na patelni. (24śr.)
W misce rozbić jajka, lekko ubić wlać mleko stale ubijając, dodać przesianą mąkę, posolić, delikatnie wymieszać.
Na patelnię wlać masę jajeczną. Skręcić gaz. Patelnię przykryć pokrywką. Gdy wierzchnia warstwa będzie już ścięta. Zdjąć pokrywkę, a następnie patelnię przykryć talerzem po czym przewrócić patelnię do góry nogami tak aby omlet znalazł się na talerzu.
Porady
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Komentarze