Omlet z szynką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis wymyślony w biegu między kolejnymi zajęciami na uczelni z produktów, które akurat były w lodówce. Pomysł na to danie spodobał się mnie i mojemu chłopakowi, dlatego przyrządzam go na kolację.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże surowe jajka
    łyżeczka soli ziołowej
    kilka plasterków dowolnej wędliny
    pół czerwonej papryki
    mała młoda cukinia
    łyżka mąki
    2 duże plastry sera żółtego
    łyżeczka przyprawy do gyrosa
    tłuszcz do smażenia
    ketchup lub majonez do polania omletu

Omlet z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy widelcem, przyprawiamy. Do masy jajecznej dodajemy łyżkę mąki i pokrojone w kostkę warzywa. Wędlinę kroimy w małe kawałki (można również użyć kiełbasy pokrojonej w małą kostkę). Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania zwartej gęstej masy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Gdy tłuszcz zaczyna skwierczeć wlewamy masę z miski na patelnię. Zanim jajka się zetną do zawartości patelni dorzucamy plasterki sera żółtego.
  • 3. Smażymy z obu stron po około 5 minut do ścięcia się jajek. Podajemy na ciepło z majonezem lub ketchupem

Porady

Aby ułatwić przewrócenie omleta na drugą stronę należy przełożyć do nieściętą stroną na talerz i potem tą samą stronę położyć na patelnię. Tak, żeby ścięta wcześniej strona była na wierzchu. Można podać również z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i majonezu( 2 zmiażdżone ząbki czosnku i mały kubeczek jogurtu naturalnego rozmieszany z łyżeczką majonezu)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy