Naturalnie zielony omlet, barwiony rukolą, wymyśliłam już ponad rok temu, tym razem przedstawiam go w wersji bezmięsnej, ale bardzo smacznej i pożywnej.
Omlet z rukoli z pieczonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z jogurtem greckim. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Pomidorki dokładnie płuczemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą bazyliową. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na posmarowanej lekko olejem rzepakowym patelni grillowej z obu stron na rumiano. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Posypujemy białym sezamem.
4.Rukolę dokładnie płuczemy. Połowę miksujemy z 2 jajkami.
5.Pozostałe jajka dokładnie ubijamy, dodajemy zmiksowaną rukolę, mąkę kukurydzianą i doprawiamy solą i pieprzem.
6.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Wlewamy 1/2 lub 1/3 masy jajecznej, przykrywamy pokrywką i smażymy do chwili aż omlet ładnie się zetnie. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Komentarze