Omlet z pomidorami, bazylią i szynką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To wersja dla głodniejszych. Lubiących wiele smaków w otoczce omletu.
Taka porcja powinna zadowolić dorosłego i głodnego mężczyznę - jako drugie śniadanie.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • omlet (patrz omlet - przepis podstawowy),
    - 5 dkg szynki,
    - 1 pomidor,
    - świeża bazylia (ew. inne świeże zioła),
    - kilka łyżek sera żółtego (niekoniecznie),
    - sól, pieprz.

Omlet z pomidorami, bazylią i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Bazylię rozrywamy na drobniejsze części. Pomidor obieramy ze skórki i dzielimy na drobniejsze cząstki.
    Szynkę kroimy na paski dowolnej szerokości. Ser ucieramy na tarce.


    2.Na dosmażający się omlet wrzucamy listki bazylii w ilości wg własnego uznania.
    Dajemy im nieco czasu na to, by stały się ściętą częścią omletu.

    3.Gdy omlet jest niemal całkiem dosmażony, rozkładamy na jego powierzchni pozostałe składniki:
    pomidor i szynkę. Posypujemy tartym serem.


    4.Delikatnie podważamy jedną część omletu za pomocą szerokiej łopatki i składamy na połowę.
    Dociskamy łopatką przez chwilę obie części, aby połączyły się ze sobą.


    5.Po 2-3 minutach zsuwamy ostrożnie na talerz i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy