To wersja dla głodniejszych. Lubiących wiele smaków w otoczce omletu.
Taka porcja powinna zadowolić dorosłego i głodnego mężczyznę - jako drugie śniadanie.
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
omlet (patrz omlet - przepis podstawowy),
- 5 dkg szynki,
- 1 pomidor,
- świeża bazylia (ew. inne świeże zioła),
- kilka łyżek sera żółtego (niekoniecznie),
- sól, pieprz.
Omlet z pomidorami, bazylią i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Bazylię rozrywamy na drobniejsze części. Pomidor obieramy ze skórki i dzielimy na drobniejsze cząstki.
Szynkę kroimy na paski dowolnej szerokości. Ser ucieramy na tarce.
2.Na dosmażający się omlet wrzucamy listki bazylii w ilości wg własnego uznania.
Dajemy im nieco czasu na to, by stały się ściętą częścią omletu.
3.Gdy omlet jest niemal całkiem dosmażony, rozkładamy na jego powierzchni pozostałe składniki:
pomidor i szynkę. Posypujemy tartym serem.
4.Delikatnie podważamy jedną część omletu za pomocą szerokiej łopatki i składamy na połowę.
Dociskamy łopatką przez chwilę obie części, aby połączyły się ze sobą.
5.Po 2-3 minutach zsuwamy ostrożnie na talerz i podajemy.
Komentarze