Omlet z pieczarkami i mozzarellą

4.5 (184 ocen)

  • 25 min

Omlet z pieczarkami i mozzarellą to idealne śniadanie na weekend.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 1 omlet:
    2 jajka,
    2 pieczarki,
    2 łyżki gazowanej wody mineralnej lub mleka,
    2 łyżki mozzarelli lub zwykłego sera żółtego,
    łyżeczka masła lub odrobina oleju,
    łyżka posiekanej cebuli,
    szczypiorek.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Omlet Przystawki

Omlet z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki, przesmażamy na maśle, jak puszczą sok dodajemy cebulę i lekko solimy i pieprzymy. Podsmażamy aż sos się zredukuje.
    Jajka energicznie roztrzepujemy, dodajemy wodę, sól oraz pieprz i energicznie mieszamy. Na zimną patelnię umożliwiającą smażenie beztłuszczowe (na zwykłą dajemy troszkę masła lub oleju i delikatnie rozgrzewamy) wylewamy masę jajeczną i włączamy grzanie. Surowy omlet posypujemy szczypiorkiem.
    W momencie gdy omlet nieco się zetnie układamy na nim pieczarki oraz ser - smażymy aż ser się rozpuści a omlet będzie odpowiadał nam konsystencją. Podajemy np. z kleksami ketchupu.
    Rada: od czasu do czasu ruszajmy omlet aby nam nie przywarł za bardzo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować