Omlet z komosy ryżowej z miodem lipowym i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na szybkie i smaczne śniadanie na ciepło.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    3 łyżki komosy ryżowej
    3 jajka
    5 dag cukru trzcinowego
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    10 dag orzechów włoskich lub pekan
    łyżka miodu lipowego + do polania
    gorzka czekolada do posypania

Omlet z komosy ryżowej z miodem lipowym i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy prażymy w piekarniku około 7 minut. w temp. 200C.Wyciągamy, przekładamy na papier i polewamy miodem a także posypujemy łyżką cukru. Mieszamy i zostawiamy aby zastygło.
    Komosę gotujemy w 250 ml wody około 10 min. Odcedzamy. Wkładamy do miski, dodajemy jajka, resztę cukru trzcinowego a także jogurt. Wszystkie mieszamy ze sobą. Małą patelnie rozgrzewamy, dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wlewamy masę a po 3 minutach smażenia wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15-20 min. Gotowy omlet dzielimy na cztery części, dekorujemy orzechami, możemy dodatkowo polać miodem i posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy