Omlet z jarmużem i pomidorem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybkie danko na śniadanko. Lub lekki letni obiad. Tak naprawdę ten omlet można przyrządzać przez okrągły rok, ale najsmaczniejszy jest latem, kiedy pomidory są pełne smaku i aromatu...

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    garść jarmużu
    1 pomidor (u mnie malinowy)
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    1 łyżeczka masła

Omlet z jarmużem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybijamy do miseczki, roztrzepujemy z dodatkiem szczypty soli. Jarmuż płuczemy, osączamy, odcinamy grube nerwy, listki siekamy i dodajemy do jajek, mieszamy. Pomidora kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka z jarmużem, jarmuż rozkładamy na patelni równomiernie. Na powierzchnię wykładamy pomidora, oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy omlet do chwili, kiedy wierzch się zetnie. Zsuwamy na talerz i od razu podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy