Omlet z jarmużem, gorgonzolą i kiełkami brokuła

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Bardzo smaczny omlet ze świeżym jarmużem i serem gorgonzola, podany z kiełkami brokuła.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • jajka 2 szt
    olej rzepakowy 2 łyżki
    cebula 1/2 szt
    jarmuż 1 garść
    ser pleśniowy typu gorgonzola 50 gram
    kiełki brokuła 2 łyżki
    sól
    pieprz

Omlet z jarmużem, gorgonzolą i kiełkami brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy, dopóki liście nie zmiękną.
    Wbijamy jajka do miseczki i rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Na wierzchu układamy ser gorgonzola pokrojony w plasterki. Dusimy omlet pod przykryciem przez około 5 minut. Podajemy z kiełkami brokuła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy