Omlet z grzybami i cebulą

0 (0 ocen)

na śniadanie lub kolację

Składniki:


  • na 4 porcje
    350 g ugotowanych świeżych grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki )
    1 cebula
    2 łyżka masła
    8 jajek
    sól do smaku
    chili do smaku
    pieprz czarny do smaku
    1 łyżeczka mąki
    4 łyżki mleka
    masło do smażenia
    natka pietruszki

Omlet z grzybami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni roztopić masło, wrzucić ugotowane i pokrojone grzyby, podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i dowolnie pokroić, dodać do grzybów i dalej smażyć. Po chwili doprawić solą, pieprzem i chili. Jajka wybić do miski, dodać mąkę, mleko odrobinę soli i dokładnie ubić trzepaczką. Na małej patelni rozgrzać troszkę masła, wlać porcję masy jajecznej, na jajka wyłożyć porcje grzybów z cebulą i posypać natką pietruszki. Na małym ogniu smażyć omlet do ścięcia, można przykryć pokrywką. Należy uważać aby omlet się nie przypalił. Tak samo usmażyć pozostałe porcje i podawać gorące z pieczywem.
  • 2. Należy uważać aby omlet się nie przypalił. Tak samo usmażyć pozostałe porcje i podawać gorące z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy