Omlet z grzybami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Proste i przepyszne śniadanie. Można wykorzystać boczniaki królewskie albo borowiki.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1 łyżka mleka
    1-2 grzyby (borowik lub boczniak królewski )
    łyżeczka masła
    posiekany szczypiorek do podania
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Omlet z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy i kroimy wzdłuż w plastry.
    Na małej patelni rozgrzewamy masło i na wolnym ogniu podsmażamy plastry grzybów.
  • 2. Jaja roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Wylewamy na podsmażone boczniaki.
    Kiedy spód zacznie się ścinać, lekko unosimy omlet widelcem i przechylamy patelnię aby surowa masa mogła wlać się pod spód.
  • 3. Obracamy omlet podrzucając go do góry lub korzystając z pomocy talerza i po chwili zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
  • Omlet z grzybami 4. Przed podaniem posypujemy omleta świeżo mielonym pieprzem oraz szczypiorkiem.

Porady

Podajemy z ulubionym pieczywem i opcjonalnie z warzywami, na przykład sałatką z pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Borowiki Grzyby Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować