Omlet z cukinią, pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Uwielbiam omlety szczególnie na śniadanie. Taki omlet jest pyszny, zdrowy i sycący :) Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Świetny zarówno na śniadanie, podwieczorek czy lekki letni obiad. Moje córeczki oraz mąż bardzo go lubią.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe jajka,
    1 płaska łyżka mąki,
    2 łyżki mleka.
    łyżka startego parmezanu,
    szczypta soli,
    oraz:
    kilka cienkich plasterków cukinii,
    kilka małych pomidorków,
    2-3 liście czosnku niedźwiedziego,
    1-2 plastry szynki szwarcwaldzkiej ( lub innej podobnej)
    odrobina oleju,
    pieprz cayenne do smaku,
    sól (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Omlet z cukinią, pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i mąką. Gdy białka będą już ubite dodajemy żółtka cały czas delikatnie ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy starty parmezan i posiekany czosnek niedźwiedzi, delikatnie mieszamy. Gotową masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, układamy na niej plasterki cukinii, pomidorki przekrojone na pół, kawałki szynki, posypujmy odrobiną pieprzu cayenne i ewentualnie solą jeśli luby bardziej słone potrawy ( ja nie dawała). Jak się zapiecze z jednej strony, przewracamy delikatnie na drugą stronę pomagając sobie drugą nagrzana patelnią. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować