Uwielbiam omlety szczególnie na śniadanie. Taki omlet jest pyszny, zdrowy i sycący :) Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Świetny zarówno na śniadanie, podwieczorek czy lekki letni obiad. Moje córeczki oraz mąż bardzo go lubią.
15 min
Dla 1 osoby
Składniki:
2 duże lub 3 małe jajka,
1 płaska łyżka mąki,
2 łyżki mleka.
łyżka startego parmezanu,
szczypta soli,
oraz:
kilka cienkich plasterków cukinii,
kilka małych pomidorków,
2-3 liście czosnku niedźwiedziego,
1-2 plastry szynki szwarcwaldzkiej ( lub innej podobnej)
odrobina oleju,
pieprz cayenne do smaku,
sól (opcjonalnie),
Omlet z cukinią, pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i mąką. Gdy białka będą już ubite dodajemy żółtka cały czas delikatnie ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy starty parmezan i posiekany czosnek niedźwiedzi, delikatnie mieszamy. Gotową masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, układamy na niej plasterki cukinii, pomidorki przekrojone na pół, kawałki szynki, posypujmy odrobiną pieprzu cayenne i ewentualnie solą jeśli luby bardziej słone potrawy ( ja nie dawała). Jak się zapiecze z jednej strony, przewracamy delikatnie na drugą stronę pomagając sobie drugą nagrzana patelnią. Smacznego!
Komentarze