Omlet z cukinią

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Od jakiegoś czasu chodził za mną na śniadanie omlet, przygotowałam taki z cukinią i sałatką z małymi słodkimi pomidorami oraz roszponką.
Omlet wyszedł bardzo puszysty i sycący .

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże jajka,
    3 płaskie łyżki mąki,
    szczypta soli,
    1/4 małej cukinii,
    kawałek masła

Omlet z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy na grubsze plasterki.
    Białka oddzielamy od żółtek i wraz ze szczyptą soli ubijamy na pianę. Następie stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszając np. za pomocą trzepaczki. Na końcu przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy.
    Patelnię smarujemy kawałkiem masła, na rozgrzaną wylewamy masę jajeczną.
    Układamy delikatnie cukinię.
    Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - po tym czasie spód powinien być dobrze ścięty i lekko zarumieniony.
    Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty pod przykryciem.
    Przekładamy na talerz, dodajemy roszponkę i pomidory, posypujemy pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy