Omlet z awokado i pieczoną papryką

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Śniadanie w tak fantastycznych kolorach, że pozytywnie nastraja na cały dzień...

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - por - biała część: 0.5 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - awokado: 0.5 sztuki
    - czerwona papryka pieczona bez skóry: 3 sztuki
    - wino mirin: 1 łyżka
    - sos sojowy,: 1 łyżeczka
    - kolendra świeża posiekana: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Omlet z awokado i pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora obrać, przekroić wzdłuż, wymyć pod bieżącą wodą. Posiekać drobno, w półplasterki/piórka. Na patelni rozgrzać olej (lub olej z masłem) i podsmażyć do miękkości pora (można lekko oprószyć solą).
  • 2. W miseczce wymieszać jajka z mirinem, sosem sojowym, i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie rozkłócić. Jajkami zalać pora, rozprowadzić po patelni, smażyć na średnim ogniu do ścięcia (jeżeli nie opanowaliśmy sztuczki z wlewaniem jajka pod uniesione brzegi omletu, można patelnię nakryć pokrywką). Gdy poczujemy, że podczas potrząsania patelnią omlet odchodzi i przesuwa się, przekręcamy na druga stronę i krótko smażymy. i.
  • 3. W międzyczasie kroimy paprykę i awokado (awokado można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało) i siekamy kolendrę. Omlet zsuwamy na talerz, posypujemy kolorkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować