Omlet warzywny z parmezanem

0 (0 ocen)

Nie no, na śniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję na oko. Ale dla Was postarałam się być bardziej precyzyjna ;) Miłego dnia, pełnego energii! :)

Składniki:

  • Składniki na 1 omlet:

    3 duże jajka

    1/3 szklanki mleka

    1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

    1/3 cukinii

    kawałek czerwonej papryki

    1/4 pora

    1 dojrzały pomidor

    2 szalotki

    szczypiorek

    kawałek tartego parmezanu

    sól, pieprz

Omlet warzywny z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy tłuszcz. W garnuszku energicznie mieszamy jajka z mlekiem i z parmezanem.
  • 2. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną. Potem przewracamy omlet na druga stronę, albo chwilkę pieczemy w piekarniku. Ja tego nie robiłam i jadłam prosto z patelni ;) Omlet posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy