Omlet Tamagoyaki wersja na słodko

0 (0 ocen)

  • 10 min

A gdzie jest powiedziane , że nie można japońskich omletów robić na słodko ?

  • 10 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 łyżka wody
    szczypta soli
    olej do smarowania patelni
    20 dag sera białego śmietankowego
    cukier do smaku
    aromat waniliowy do smaku ( taki jakiego używamy )
    20 dag świeżych malin
    2 łyżki syropu malinowego
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet

Omlet tamagoyaki wersja na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet Tamagoyaki na słodko 1. 1) - Ubić jajka z wodą , szczyptą soli i zostawić na kilka minut .
    2) - Ser zmiksować z cukrem , aromatem waniliowym , syropem malinowym
    3) - Rozgrzewamy patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i smarujemy olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem ) .
    4) - Nalewamy pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem ( wlałam po 3/4 łyżki wazowej ciasta na 1 raz ).Gdy ciasto usmaży się podwijamy drewniana szpatułką z jednej strony i zaginając rolujemy na przeciwległy brzeg patelni.
    5) - Smarujemy olejem wolną powierzchnię patelni i wlewamy drugą warstwę ciasta ( znów ok 3/4 łyżki wazowej ). Smażymy , a następnie nakładamy cienka warstwę serka i zaczynamy rolować za pomocą drewnianej szpatułki poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni.
    5) - Znów natłuszczamy patelnię , wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5
    6) - następne warstwy ( aż do wyczerpania masy jajecznej ) robimy jak w punkcie 5 z tym , że dajemy już po 1/2 łyżki wazowej masy jajecznej bo usmażony omlet zajmuje juz trochę powierzchni patelni.
    7) - Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok
    8) - Zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .
    9) - Na każdy kawałek omletu kłaść malinę - obok podać bitą śmietanę i resztę malin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować