• 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jednodaniowa szarlotka to jest to co łasuchy lubią najbardziej

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 jaja w temp. pokojowej
    -60 g mąki kukurydzianej
    -15 g białka lub 60 g twarogu chudego*
    -200 g jabłka
    -po pół łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu
    -woda, słodzik/cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Omlet

Omlet szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka kroimy w talarki.
    2. W jedną miskę wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, białko, cynamon, żółtka i odrobinę wody. Wstępnie mieszamy.
    3. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywno i dodajemy do reszty masy. Delikatnie mikserem na małych obrotach miksujemy do połączenia składników.
    4. Wylewamy masę do formy (u mnie sylikonowa) na wierzch układamy jabłka i pieczemy 20 min w 170 stopniach. Polecam posypać jeszcze na koniec odrobiną cynamonu.

    *jeśli wybraliście twaróg zamiast białka zmiksujcie go z odrobiną wody i słodziekiem. Powstałym musem polejcie naszą szarlotkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować