Sałatka grecka do danie, które przygotowywane jest w wielu wariacjach. Jej wybrane składniki postanowiłam zatopić w masie jajecznej. I tak powstał pyszny omlet - szybkie danie, które rewelacyjnie sprawdza się na śniadanie. Polecam.
20 min
Dla 2 osób
Składniki:
Składniki na 1 duży omlet:
• 1 czerwona papryka,
• 1 zielona papryka,
• 0,5 czerwonej cebuli
• 2 pomidory (limy),
• Kilka czarnych oliwek,
• Około 50 gram sera feta,
• 4 duże jajka,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Zioła prowansalskie do smaku,
• Łyżka posiekanej natki pietruszki,
• 2 -3 łyżki oliwy
Omlet „sałatka grecka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na oliwie przysmażamy pokrojone warzywa.
2.Między czasie pomidory kroimy w grubą kostkę. Jajka wybijamy na talerz. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Doprawione roztrzepujemy widelcem.
3.Do półmiękkich warzyw na patelni dodajemy pomidory. Gdy te się ogrzeją całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzch omletu wykładamy połówki oliwek. Całość posypujemy natką pietruszki. Omlet smażymy około 5 minut. W trakcie smażenia delikatnie go podważamy łopatką. Pod koniec smażenia posypujemy go serem feta. Trzymany na ogniu jeszcze 2 minuty.
Gotowy zsuwamy na talerz i podajemy od razu.
Komentarze