Omlet „sałatka grecka”

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Sałatka grecka do danie, które przygotowywane jest w wielu wariacjach. Jej wybrane składniki postanowiłam zatopić w masie jajecznej. I tak powstał pyszny omlet - szybkie danie, które rewelacyjnie sprawdza się na śniadanie. Polecam.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na 1 duży omlet:
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 zielona papryka,
    • 0,5 czerwonej cebuli
    • 2 pomidory (limy),
    • Kilka czarnych oliwek,
    • Około 50 gram sera feta,
    • 4 duże jajka,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Zioła prowansalskie do smaku,
    • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • 2 -3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Śniadanie

Omlet „sałatka grecka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie warzyw 1. Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na oliwie przysmażamy pokrojone warzywa.
  • przygotowanie jajek 2. Między czasie pomidory kroimy w grubą kostkę. Jajka wybijamy na talerz. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Doprawione roztrzepujemy widelcem.
  • smażenie 3. Do półmiękkich warzyw na patelni dodajemy pomidory. Gdy te się ogrzeją całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzch omletu wykładamy połówki oliwek. Całość posypujemy natką pietruszki. Omlet smażymy około 5 minut. W trakcie smażenia delikatnie go podważamy łopatką. Pod koniec smażenia posypujemy go serem feta. Trzymany na ogniu jeszcze 2 minuty.
    Gotowy zsuwamy na talerz i podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Papryka Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować