Omlet – przepis na uniwersalne danie
- wyświetlono: 8488 |
- dodany do książki kucharskiej: 4 |
- polecenia: 0
Omlet – dla niektórych śniadaniowy klasyk, dla innych awaryjna potrawa, gdy trzeba coś zjeść, a gotować się nie chce. Prosty, szybki i uniwersalny, bo można go skomponować zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Zobacz przepis na omlet idealny.
shutterstock
1 porcje
15min PT15M
Składniki
2 jajka1/2 łyżki śmietanki kremówki
1 1/2 łyżki masła
szczypta soli
Dodatki:
sól i pieprz do smaku
3 łyżki tartego sera
2 łyżki posiekanej szynki
Sposób przygotowania przepisu:
Omlet – przepis na uniwersalne danie
- 1. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy witelcem ze śmietanką i szczyptą soli – okrężnymi ruchami, aby wtłoczyć do masy jajecznej jak najwięcej powietrza.
- 2. Masę wlewamy na patelnię z roztopionym masłem i smażymy, cały czas energicznymi ruchami mieszając jajka (tak jak przy robieniu jajecznicy), jednocześnie poruszając patelnią.
- 3. Kiedy spodnia strona będzie całkowicie ścięta, a środek wciąż delikatnie wilgotny, możemy wierzch posypać topliwym startym serem lub pokrojoną w kostkę szynką, a następnie złożyć na pół.
- 4. Złożony omlet dosmażamy jeszcze kilkadziesiąt sekund, przewracając go w połowie czasu na drugą stronę, by równomiernie ściął się jego środek i przekładamy omlet na talerz.
Porady
Omlet – jak zrobić:
- na 1 omlet wykorzystujemy maksymalnie 2 jajka – większa ich ilość sprawi, że omlet wyjdzie gruby i ciężki, a nie lekki i puszysty
- jajka powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody – 1 łyżka na 1 jajko
- omlet smażymy na maśle lub oliwie – tłuszcz powinien być mocno rozgrzany
- omlet nie powinien mieć zbyt wielu dodatków – lepiej dodać je do już usmażonego omletu niż do płynnej masy jajecznej
- tak przygotowany omlet możemy podać zarówno na słodko z ulubionym twarożkiem, dżemem czy konfiturą
Komentarze