Omlet na słono z parówką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Omlet na słono z parówką posmakuje Twojemu dziecku. Jajka i parówki to takie produkty, które dzieci uwielbiają. Z kolei ja uwielbiam omlet z pomidorami, jak dla mnie połączenie jajek z pomidorami to wspaniała propozycja na śniadanie, którą ciężko przebić czymkolwiek

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 parówki z szynki
    2 jaja
    1 łyżeczka mąki pszennej
    cebula
    pomidor koktajlowy
    brokuł
    1 łyżeczka masła klarowanego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Omlet na słono z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parówki przecinamy wzdłuż, z jednej strony nie docinając do końca. Tak przecięte układamy na patelni jakbyśmy robili ramę do obrazka.
  • 2. Na patelnię, w właściwie na środek naszej ramki z parówki wlewamy masło klarowane, układamy na nim plasterek cebuli, różyczkę brokuła i pomidorka koktajlowego. Właściwie możecie tutaj dodać to, co sami uważacie za stosowne. Obraz na omlecie to Wasz obraz, którego to Wy jesteście autorami.
  • 3. Jajka ubijamy trzepaczką, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza, dodajemy do lekko ubitych jaj łyżkę mąki, sól i pieprz i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Tak przygotowaną masę wlewamy ostrożnie na warzywa. Źródło ciepła powinno być duże, żeby jajka szybko się ścięły i nie wylały poza ramkę. W razie konieczności możecie pomóc sobie wykałaczkami, żeby spiąć ramkę.
  • 4. Kiedy jaja zetną się na tyle, że nie będą mogły się już rozlać, zmniejszamy źródło ciepła do minimum.
  • 5. Omlet smażymy pod przykryciem do momentu aż się całkowicie zetnie. Po usmażeniu ozdabiamy dodatkowo szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować